Gemeente Utrecht handhaaft effectie met fietshandhaafsysteem BikeControl
De gemeente Utrecht is al jaren bezig met het digitaliseren van parkeren. De handhaving van autoparkeren was inmiddels volledig gedigitaliseerd, maar de fiets bleef achter. Er werd handmatig met een kladblokje gehandhaafd op fietsen; niet de meest efficiënte manier van werken,” vertelt Wilco van de Vosse van de gemeente Utrecht. Reden waarom de gemeente de handhaving op fietsen wilde digitaliseren. Na een uitvraag kwam de mobiele handhavingsoplossing BikeControl van Sigmax als winnaar uit de bus.
Uitdagingen
De fiets is geen auto. De auto blijft op z’n plek staan na een bekeuring, maar de fiets wordt daadwerkelijk weggehaald. Wilco van de Vosse licht toe: Wilco van de Vosse: “Om het proces te kunnen digitaliseren, moesten we een antwoord vinden op tal van uitdagingen, zowel op straat als in het fietsdepot. Hoe moesten we fietsen labelen voor een uniek kenmerk? En hoe konden we het fietstransport het beste organiseren? Hier hebben we lang over gebrainstormd. Al deze uitdagingen werden meegenomen in de uitvraag van de aanbesteding. Belangrijkste voorwaarde was dat de oplossing een digitaal aaneengesloten keten moest worden.
BikeControl: systeem met gesloten keten
In BikeControl vond gemeente Utrecht de oplossing om volledig digitaal op gevaarlijk en hinderlijk gestalde (brom)fietsen, te lang gestalde fietsen en fietswrakken te handhaven. Vanaf het inplannen van handhaafacties, het registreren van alle gelabelde fietsen, tot de logistieke en juridische afhandeling, allemaal op basis van de geldende APV. De mobiele oplossing is gekoppeld aan de applicatie van PerfectView voor de afhandeling van ingenomen fietsen in het fietsdepot. Dit zorgt voor een volledig gesloten keten, waardoor fraude vrijwel onmogelijk is geworden.
Acquire Publishing interviewde Gemeente Utrecht over de werking van BikeControl.
Lees het artikel