Securitas

“De koppeling bespaarde ons 16.000 telefoontjes”

Efficiëntere alarmopvolging dankzij koppeling tussen Securitas en SequriX

Bij de particuliere alarmcentrale van Securitas in Geldrop komt een melding binnen. Inbraakalarm! De centralist klikt rustig op een button op zijn beeldscherm. Direct daarna ontvangt een beschikbare surveillant in de buurt van het alarmadres automatisch een oproep met instructies. Na de afwikkeling zijn opnieuw slechts enkele handelingen voldoende om de alarmcentrale en de klant te informeren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de koppeling tussen het meldkamersysteem van Securitas en het softwareplatform SequriX. “Het bespaarde ons alleen al de afgelopen drie maanden zo’n 16.000 telefoontjes”, zegt projectmanager Benjamin van der Meer van Securitas.

Het is een hoge belasting voor de alarmcentrale en er kan soms aardig wat tijd overheen gaan voordat de centralist telefonisch een surveillant van een extern beveiligingsbedrijf bereikt, die vervolgens niet in de buurt is van het alarmadres en ook niet de juiste sleutels bij zich heeft. Eén van de beveiligingsbedrijven, die samenwerkt met de meldkamer uit Geldrop, is Intersafe uit Amsterdam. Om hun alarmopvolgingsprocessen te automatiseren en te optimaliseren maakt het bedrijf gebruik van het platform SequriX. De vraag ontstond of er tussen SequriX en de meldkamersoftware van Securitas een koppeling was te realiseren, zodat het alarmopvolgingsproces verder geoptimaliseerd kon worden. “Daar zijn we toen mee aan de slag gegaan”, zegt Marielle Stabel die zich binnen de particuliere alarmcentrale bezighoudt met de contacten met externe surveillancepartijen.

Automatisch de juiste surveillant

“Conform het e-CLIPS protocol voor communicatie tussen meldkamers en surveillanten werd een koppeling gerealiseerd tussen MASterMind en SequriX”, vertelt Benjamin van der Meer. “Via een VPN-verbinding gaan meldingen van Securitas via SequriX naar de externe opvolgingspartij. De SequriX software bepaalt op basis van gps- en statusgegevens automatisch welke surveillant het beste voor de alarmopvolging kan zorgen. Dit gebeurt op basis van een soort puntensysteem. Nabijheid, beschikbaarheid en het bezit van sleutels leveren punten op, waarna degene met de meeste punten het alarm toegewezen krijgt. Deze komt automatisch binnen op de smartphone van de surveillant en gaat vergezeld van instructies. De surveillant stuurt een bevestiging en meldt het als hij op de locatie arriveert. Ook zijn bevindingen kan hij eenvoudig doorgeven, waarna de SequriX-software zorgt voor een duidelijke rapportage aan zowel de meldkamer, als de eigenaar van het object. Als een surveillant een melding ontvangt die hij niet kan opvolgen, kan hij dat kenbaar maken, waarna de melding direct wordt doorgestuurd naar een collega die in de buurt is. Zodra het alarm is afgerond kan de surveillant in de SequriX app digitaal controleren of het systeem van de klant weer is ingeschakeld, waarna de melding als afgehandeld kan worden beschouwd.

Kortere responstijd

De koppeling heeft veel voordelen. Maar het grootste voordeel is dat de responstijd wordt verkort. Volgens Van der Meer kan het telefonisch soms wel 5 minuten duren voordat bij een extern surveillancebedrijf een geschikte beveiliger is gevonden die een alarm kan opvolgen. “Dankzij de koppeling is dat is nu een kwestie van seconden geworden.” “Het scheelt ook onze centralisten veel tijd”, vult Mariëlle Stabel aan. “Daardoor kunnen wij hen efficiënter inzetten. Ze hoeven niet meer een hele reeks beveiligers te bellen bij alarm en hoeven ook geen telefoontjes van surveillanten te beantwoorden bij afmelding van het alarm. Alle communicatie verloopt digitaal en geautomatiseerd. Zo blijf je ook als centralist continu op de hoogte van wat er gebeurt.”

Benjamin van der Meer merkt op dat de oplossing ook de surveillant van betere informatie voorziet. “Als er vervolgmeldingen zijn, zoals meerdere zones die afgaan, dan krijgt de surveillant hier direct melding van. Dit voorkomt dat hij voor onaangename verrassingen komt te staan.”

 

Securitas centralist SequriX efficientere alarmopvolging

Teken van leven

Het platform van SequriX biedt nog meer functies voor de veiligheid van surveillanten. Zo is in te stellen dat de surveillant minstens één keer in de 15 minuten iets met zijn smartphone moet doen, of in beweging moet blijven om op die manier een teken van leven te geven. Doet hij dit niet, dan krijgt hij een signaal waarop hij moet reageren. Bij geen reactie krijgen collega’s het noodsignaal, inclusief GPS locatie doorgestuurd. In de toekomst wordt het wellicht ook mogelijk dat zo’n melding naar een particuliere alarmcentrale gaat. “We praten regelmatig met de betrokken partijen om dit soort wensen naar voren te brengen”, vertelt Marielle Stabel. “Vervolgens kijken we hoe we die wensen in de praktijk kunnen brengen. Voor wat betreft SequriX deden we begin 2017 eerst een pilot met Intersafe. Op basis daarvan zijn we de functionaliteit steeds verder gaan uitbreiden.” “Dat gingen wij later ook met andere externe bedrijven doen”, vult Benjamin van der Meer aan. “Technisch was dat niet eens zo moeilijk, maar op operationeel vlak liepen we nog wel eens tegen een uitdaging aan. Vooral bij opvolgers die minder aandacht voor hun administratie hadden. Voor hen was het dan een bijkomend voordeel dat het klantenbestand weer eens flink werd opgeschoond. Inmiddels hebben we de koppeling met 10 externe beveiligingsbedrijven en dit aantal blijft groeien.”

Camerasystemen

Voor Securitas is het erg belangrijk dat de koppeling met SequriX tijd bespaart voor de centralisten. Die hebben die tijd hard nodig voor nieuwe diensten, zoals video surveillance. Steeds meer klanten kiezen ervoor om controlerondes met behulp van camera’s uit te voeren. Hetzelfde geldt voor het op afstand bewaken van het openen en afsluiten van objecten. Als er echt sprake blijkt te zijn van een inbraak, kan de centralist de beelden doorsturen naar de politie. De surveillant die gebruik maakt van de app van SequriX kan helaas nog geen camerabeelden ontvangen, maar dat is een mogelijkheid waarnaar de ontwikkelaar van de software wel aan het kijken is.

Integrale oplossing

“De ontwikkelingen gaan heel snel”, stelt Marielle Stabel vast. “De tijd van werkbonnetjes loopt nu echt wel ten einde. Dankzij deze vorm van automatisering kunnen wij zowel onze eigen dienstverlening als de opvolging door externe partijen verbeteren. Helaas hebben wij ook te maken met bedrijven die de nieuwe ontwikkelingen zo lang mogelijk afwachten. Zo hebben wij pas vorig jaar onze fax vaarwel kunnen zeggen.” “Soms demotiveert dat je wel eens om zelf te innoveren”, besluit Benjamin van der Meer. “Maar de bedrijven moeten wel moderniseren. Hun klanten hebben geen behoefte meer aan traditionele oplossingen. Die willen één integrale dienst op basis van de nieuwste technologie, waarbij mens en techniek elkaar optimaal versterken.”

Gratis demo SequriX

Wilt u SequriX 14 dagen vrijblijvend proberen? Klik dan op onderstaande button.

Ontvang gratis demo

Sigmax praktijkcases